Friday, November 2, 2012

Kerabu Mangga





Salam semuaaaa....tadaaaa....jangan tak caya saya berjaya hapdet lagi. Hehehe...tahniah untuk diwi sendiwi la ekk..berjaya menghapdet. Bak kata my lovely sis Amelia..xleh tinggal lama lama pondok saya ni.Nanti berlumut. Kalau dah berlumut orang geli nak singgah kan..kan.

Oleh kerana masa yang begitu limited edition so saya tak nak la citer berjela. Reply ayat kengkawan pun nanti la ye.Saya pun xnak citer berjela bila dan kenape bla..bla pasal kerabu mangga ni. Sebab saya pun dah tak tahu bila dan kenape bla..bla.. bla pasal kerabu mangga ni. Tapi saya nak share jugak la..yang saya pernah buat kerabu mangga ni. Resepi plak saya main hentam kromo ikut perasaan hasil makan kat kedai kedai. Tapi wallaweiiii....sedapppp jugak. Dan kesedapan ini telah diperakui oleh teman2 sepejabat bila saya tapau ke opis. Tapi tak pasti la pujian teman2 tu sekadar ambil hati atau memang kerabu mangga saya ni sedap.Emmm...( sambil senyum sorang-sorang)

KERABU MANGGA
Resepi: CheAnn @ Dari Duniaku....

Bahan2
  • 2 biji mangga - diracik halus mcm dlm gambo tu
  • 1 biji cili besar - dihiris nipis
  • 1 sudu besar udang kering- Ditumbuk halus
  • 1 sudu besar kacang - digoreng, tumbuk
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1 labu bawang besar - mayang bulat
  • Garam, gula dan perasa  secukupnya


Cara cara
  1. Mangga dikupas, basuh dan racik halus.
  2. Gaulkan semua bahan - mangga, cili, udang kering, kacang, sos ikan,garam gula & perasa hingga mesra Siap...bole hidang




Hehehe..simple je...Ok..nak siap2 pegi keja plak....jumpa lagi..muahhh!





5 comments:

Amelia said...

Hi Cayang..... Good morning to you. Ya lah, you jangan hilang lama, lama nanti tumbuh kulat I tak kenal your pondok ingat masuk hutan. LOL

Takde masa nak blog, letak satu gambar Salam Dari Rossa pun jadi lah. :)

I bawak tupperware nak tapau your kerabu mangga, ini sedap meletups...
Kalau serve dengan ayam goreng or ikan dory goreng lagi sedap yo....

Ini ari I cuti nak pergi lepak sini sana. hahaha..

Have a nice day jangan jadi FRY-day. Muahhhzzzz........Hugs to you.

Queenie said...

hullo sis...

apa yg belumut tuh? kalau puding lumut akak sker! ada ker? keh3

ya la..lama tak hapdet, ingatkan dah pancit hahaha...ker nak tambah baby baru ker..maklum la skang ni kan musim winter muahahaha...

sis, siyes cakap, gua dulu mmg tak reti makan kerabu ni, baru dgr nama jer, pipi dah sakit sebab tak tahan masam...tapi peliklah plak, bila dah tu..eh, bukan, bila dah veteran ni pandai plak makan! camno tur?

CA said...

Hiii Amelia.

errr..dah tapau lum kerabu mangga.Adehh baru sempat masuk pondok. asyik pegi jalan je..pondok sendiwi mcm dah tumbuh lumut balik..

Mel..thanks sokmo singgah pondok I.lenkali u cuci skali la lumut2 tu borre..LOL.

Muahhh! cayang u sokmo. Take care..

CA said...

Hola Sis Q..

Ops..hepp..hopsss...musim winter memang I suka..tapi nak mengawan tu idak le..dah tua beb..kang nak meneran tak larat plak..LOL

Sis Q, sama pesen kita ekk..suka agar2 lumut. Lama dah tak buat...terliur plak..adehhh..apa kata sis Q buat..ulur sepinggan kat saya...tetiba wase cam ngidam..errkkk hasil mengawan kah..ohh ..oh...

Sis..sy pun dulu, dok bewape suka kerabu mangga ni..bila semakin berus**...opsss silap..semakin matang ni ( ewahhh..sedap skit compare word veteran..kikikik) tekak dah bole terima plak..hehehe

Zana said...

salam. sebab saya pun limited edition.. komen saya.. dapnye kerabu tu.. hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...