Monday, April 16, 2012

Singapore Raffles hotel Tropical Scones aka Biskut Uncle Lee



Rasanya dah lama bebeno Uncle Lee share this wesepi. Tapi keadaan tidak mengijinkan maka wesepi itu telah ku sandarkan pada kenangan saje..Sorry Uncle Lee, take time to try your receipe, Jangan amik hati ekk..bukan tak sudi tapi plan memasak selalu lain aje yang menjadi.






Wiken bila buat biskut ni pun tak pasti date kejadiannya.Yang saya ingat Eicha sorang dok ulang alik bukak tupperware makan biskut ni. Si Shazriena plak tanya dah nak raya ke ibu buat biskut macam ni..? Heheh...apa taknya..memang time raya aje ibu dia wajin buat biskut..selain raya jangan mimpi ye..memang malasssss....

Uncle Lee Thanks for receipe, I would like to share here.Hope you don't mind. ( Wahh tetiba alih bahasa!!! skiping london ko...kelassss ko maria..tetiba skiping London..jenuh selak kamus tu..)
Saya malas nak translate..saya copy paste je la resepi tu..




SINGAPORE RAFFLESS HOTEL TROPICAL SCONES
(haa amik ko...panjang nama semekut ni...)
From: Unclee Lee

  • 65 g  Sugar
  • 65 g  Butter
  • 1  Egg
  • 450 g  Flour
  • 30 g  Baking powder
  • 50 ml  Milk
  • 65 g  Raisins ( saya tak letak saya campur badam yg dah bakar)
  • 1  Egg
  • salt, pepper to taste.

 
  1. Pre heat the oven to 200c.
  2. Combine the butter and sugar in a cake mixer.
  3. Mix until fluffy and creamy, then add the egg.
  4. Add the flour and baking powder and mix until a crumble forms.
  5. Pour in the milk and mix to a smooth texture. Do not overwork as the mixture will toughen.
  6. Add the raisins. Lightly flour a smooth surface and roll out the dough to about 3cm thick. Use the cookie cutter to cut out individual pieces.
  7. Glaze with the egg mixture.
  8. Place the scones on a baking sheet and bake in the oven for 10 minutes or until golden brown.
  9. Remove from the oven, allow to cool and serve, ideally, with kaya, jam, clotted cream, farm-fresh butter and a hot pot. If you make this, send me telegram. Have fun





Biskut ni memang kurang Manis. Sebab tu Uncle Lee sajes serve dgn kaya or what ever perasa yang manis. So masa bakar untuk 2nd tu saya terus sapu dengan madu...bila makan tak payah nak sapu jem ke..kaya ke..dah terus bole ngap..hee..Pastukan saya tak minat raisin..itu pasal saya tak letak, saya gantikan dengan badam hancur yg telah saya bako...lagi lemakkk je semekut ni..

 
 
 

7 comments:

IntanRizal said...

che unn... apsal ada 2 kali eg... so, guna 2 biji la yea...

CA said...

errkkk..intan..yg sejibik lagi tu buat sapu kat smekut tu seberum bako..so cheann campur ngan madu bio manis...sbb tawar skit semekut ni..

Mamasya said...

salam CA.kalau buat kukis pasti ingat rayakan....tp kalau nak mkn bila2 masapun boleh buat..tambah2 kalau anak suka....

Uncle Lee said...

Hi CA, wow! I pun da lupa I gave you this recipe. They really beautiful....and I love the colours and texture.
Your presentation and display macham Raffles Hotel....very classy.
Love your gold rimmed cups, plates.
Tu Royal Doultan ke?

This scones have been eaten by Hollywood actors, Prime Ministers, Presidents and many famous people who stayed in Raffles, and they all loved it.

You really made my day dropping by my pondok...
I thought maybe you da pergi Hawaii ke holiday...
Terima kaseh seribu for your warm and generous compliments.

Ni saya nak lepas handbrake.....for you.
Angin menderu menolak awan,
Awan berarak hingga ke senja.
Mula berkenal lalu berkawan,
Berputik pula sasa chinta.

Tudung saji bawa menari.
Menari rancak hingga kr pagi.
Kalau sudi katakan sudi.
Tida saya ternanti-nanti.

You have a nice day, stay beautifl, simpan satu lagu dalam hati.
Senang datang. Ada kawan tanya how to be like Mern.
Lee.

Amelia said...

Hi CA, terima kasih singgal pondok saya.
Scones you nampak cantik dan sedap, I suka your presentation, very classy.

I last month baru buat recipe ini, you cuba dengan homemade strawberry compote, sedap best.

Have a nice day. Regards.

CA said...

Uncle Lee..

Haiyaa..how come you lupa? You bab lady cantik, beutiful women ingat sokmo. But this recipe I think you gave last year.and logic aa kalo you lupa...faktor usia maa..hehe

Err...that cups is my boss gave to me on 2010...tak sure plak royal dultan ke..arcorroc ke..or what brand.hehe..owang kasi amik je...

fullamak..tak sangka den..kukis ni begitu glamer ekk...kalau otel raffless tengok my kukis pic konherm they will order from me..hahaha

Uncle Lee, you jgn lepas handbrake lama2..your pantun pun sudah carca merba...sasa chinta tu apa...adehhh peninnngggg acik..

very appreaciate your compliment..terima kasih seribu singgah sini...

CA said...

Hi Amelia..

Thanks datang sini.ohh you pun dah buat kukis ni..emm will follow your advise.nanti I cuba strawbery plak...thanks

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...