Monday, September 19, 2011

Kerang Masak Taucu





Dulu amsa aku kecik2..bibik Aton aka adik mak duduk kat Jengka XI sebab dia kawin dengan kakitangan Felda Jengka XI.Jadi aku selalu la pegi umah dia. Bibik selalu masak kerang macam ni. Tapi masa tu aku panggil kerang tumis je sebab aku tak tau apa nama kacang  karrer cengkerat yang ada darram masakan tu.Pehtu aku cukup tak gemor dengan kacang cengkerat tu. Bila makan aku akan amik kerang aje..kacang karerr cengkerat tu aku letak tepi. Sonok makan masakan ni sebab aku takyah nak kopek kerang...tinggal ngappp je..

Lepas Bik Aton pindah ikut hubby dia aku tak pernah lagi makan kerang masak macam ni.Nak rekues mak masak camni pun aku tak weti nak cakap macam mana. Sampai la aku dah anak 5 bawu aku terpikir nak masak kerang cenggini.Itupun sebab Ramboku beli kerang banyak...dia suh rebus je..makan cicah dgn sos. Tengok tak abis aku pun terpanjang akal plak nak masak cenggini...wase windu dengan menu ni...menggamit memori kat umah Bik Aton...hemmm...satu masa...*wink*

Dah dapat idea nak masak tapi wesepi dia camno ekk...malas tul nak naik bilik aku kat atas amik henpon kol Bik Aton..so seperti selalu....blasah je la...Bila hidang tengok rambo makan takde komen so aku andaikan sedap je la...hua hua......ayat yg selalu menenangkan jiwa...



KERANG MASAK TAUCU
Resepi @ CheAnn
Bahan2

  • 1 kg kerang (anggaran) - basuh rebus dan kopek
  • 1 biji bawang beso - sederhana beso - potong bulat
  • 1 ulas bawang putih - titik je
  • 1 biji cabai beso - karrer merah, dihiris serong
  • 1 biji cabai beso - karrer ijo, dihiris serong
  • 1/2 biji lada yg cam buah tu..hehe lupa nama cabai tu..-hiris ikut citarasa kowang
  • 1 1/2 sudu taucu
  • sedikit gula dan perasa secukupnya.(aku tak buh garam sbb taucu dah masin)
  • Sedikit minyak untuk menumis


Cara2

  1. Panaskan minyak dan tumis hingga kuning bawang putih tu
  2. Bawang putih dah kuning masukkan taucu, kacau seketika
  3. Kemudian masukkan la sgala cabai tadi, bawang beso dan kerang
  4. Masukkan gula or serbuk perasa secukupnya.Kalo kowang memang lidah dah tepu dgn wase masin borre aa buh skit garam...kang takde perasaan plak masakan kowang..
  5. Kacau rata hingga sgala pewasa dah meswa..nampak bawang beso dah agak layu tutup la api dapur...dah siap..hidang ler..



He..he.he..satu lagi menu wengkas....zass zuss zasss..siap.Sape sape yg memang ada angin malaszzz cam aku..cuba la...muahhhh!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...