Sunday, September 18, 2011

Sayur Petola Masak Bening




Uhh bening lagi????. Emm..kalo dah jawa tu memang susah la nak ubah selera. Bening jugak yang jadi feberet. .Kowang mesti tuduh aku macam tu kan...takde sayur lain ke..bening..bening..bening...HUh! tak baik tuduh taw...walaupun benonya betul sangat tuduhan itu... Siyesss... ada 3 sebab kenape aku suka sangat masak bening. 1. Senang dan cepat. 2. Inilah sayur tiap kali aku malaszzzz sangat nak masak. 3.aku memang suka sayur masak macam ni...pehtu anak2 pun dah follow aaa...


So nak jugak ke wesepi? Perlu ke aku tulih wesepi?Ada ke owang tingin nak buat sayur cenggini? Takpe aku jawab sendiwi...memandangkan ni masak yg simple..wesepi pun simple...so aku tulih pun cawa simple ekk. 





PETOLA MASAK BENING
Resepi @ CheAnn


Bahan2

  • 2 biji petola - kecil je
  • 3 ulas bawng merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 3-4 ekor ikan bilis-kowang kopek belah dua jadilah berekor ekor nanti..
  • soon secukupnya - rendam kejap bagi lembut
  • Air secukupnya
  • Garam gula dan perasa secukupnya
  • Daun sop & bawang goreng untuk tabur atas sayur
  • sedikit minyak untuk tumis


Cara2

  1. Petola tu buang la bahagian yg lekuk2 tu..setengah owang kupas terus kulit..aku buang sikit2 je.potong2 basuh tos
  2. Bawang merah putih & halia diracik halus
  3. Panaskan minyak...kalo kowang suka topup kolestwol kasi gwaf makin tinggi  leh la buh byk minyak..cam aku just sikit nak bagi bawang tu bole untuk ditumis..mcm bawang2 tu basah dik  minyak je..
  4. Bila bawang tu dah naik bau masukkan air sedikit dulu...zrengggg....bau tumisan menusuk idung kowang sebab kena siram dik air ni menjadi semerbak harummm gitu...kalo jiran2 ada kat umah konherm depa tanya kowang masak apa..hehe
  5. Masukkan air secukupnya..dah mendidih masukkan la petola, garam gula dan perasa secukup rasa dan jgn lupa masukkan ikan bilis
  6. Last skali masukkan soon. Soon dah masak bole la tutup api dan angkat..
  7. Tabur daun sop & bawang goreng..makan dgn nasi panas2..bio sampei banjir buh kat nasi...ya ammpunzzz...nikmatnyaaa...^__^



Amcam..senang? Agak2 malasszz cam aku tiwu aa...muahhhh!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...