Saturday, September 24, 2011

Rendang Ayam Kampong - Ala ala rendang Minang




Psst..psstt.. beh gilerr weii makan rendang ayam kampong ni. Rebus nasi impit segera adabi tu...cicah la dengan rendang ni. perghhh...acawa top up kolestwol camni memang beh.Inilah menu lunch aku ntah bila punya wiken.Owang lain sibuk pegi open hausszz sana sinunzz..aku buat open hausszz family je....bukan tak ada undangan tapi Rambo kena keja plak di hari ahad yg indah itu. So demi untuk rasa cam pegi open hausszz maka aku buat la menu yg mostly ada kat umah orang buat open hauss..Bejanya ini rendang ayam kampong beb...bukan ayam manja..jadi rasanya pasti berbeda gituu ahaksss




Semangat nak masak..belek punya belek bahan2 aiseyy takde lengkuas aaa...Ishh ni yg wase nak tanam jugak lengkuas.Bila nak masak senang tinggal zasss korek amik isi dia...memamndang takde lengkuas otak ni terus ligat cari alternatif bawu...yesssss! aku buat la rendang ringkas..rendang kunyit mak aku cakap.Sebab takde bahan2 seperti ketumbar, jintan halus, jintan manis dan lengkuas.pastu guna cili padi bukan cili kering.itu pasal jadi wendang ringkas.Gedik jugak nak masak w/pun xde lengkuas kan. Tapi bila aku dah siap masak...terpacul dialog..dialog ini...

" Ooo... kalo masaknya kayak gini, ni namanya rendang minang bukkk.." Bibik bagi komen...
" Uhh ye ke...lain skit kot su..Ni rendang kunyit simple je..." Aku balas...

" isshh...iya bukkk...kalo rendang minang memang gini bahan2 nya..haa...rasanya juga persis kok bukkk" omel si Su ni sambil merasa rendang aku.

Huh dah la kalo rasa bukan reti sesudu..mesti semangkok...baru dia bole rasa..kalo suh rasa pakai sudu mesti dia tak leh nak komen masin ke idak...grr grrr maid aku sowang ni..So kowang nilai sindrik aa apa jenis rendang aku ni.......kalo betul aa wendang minang..WOW!!! terror aku ekk..tak tengok wesepi mana2..main masak je wupanya rendang minang..hehe..kasi can ekk aku masuk bakul naik lift..>_< jomm tengok wesepi



RENDANG KUNYIT AYAM KAMPONG
Resepi @ CheAnn

Bahan2

  • 1 ekor ayam kampung - potong kecil ikut suka kowang
  • 1 labu bawang beso *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1 1/2 inci halia *
  • 2 inci kunyit yg saiz beso *
  • 3 batang serai*
  • 15 -20 biji cili api *( ikut kepedasan masing2 bole tambah bole kurang)
  • 2-3 cawan santan
  • 2 helai daun kunyit- diracik halus
  • Air secukupnya untuk daging ayam lembut
  • Garam gula perasa secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis




Cara2

  1. Ayam basuh dan tos
  2. Blender bahan2 yg bertanda *.
  3. PanAskan minyak dan tumis bahan yg telah diblend. masak hingga pecah minyak dan bau dah naik
  4. Masukkan ayam...masak seketika hingga air ayam kering, then masukkan air secukupnya untuk bagi ayam lembut
  5. Bila ayam dah lembut masukkan santan, garam gula dan perasa secukupnya.
  6. Masukkan juga daun kunyit yg telah diracik halus
  7. Masak la hingga jadi pekat... jeng...jeng..siap...



hoye..hoye..wendang ready untuk di balun..jommm



Emm mengimbau kenangan lalu ketika dikampung bila makan ayam kampong....ahaksss..*wink*

7 comments:

Ibu Rawiwa said...

minggu depan wat rendang ayam pencen yek.. sodap gak!

CA said...

Faiz......nak wendang ayam pencen??? InsyaAllah akan diushakan..muahhh!

Intan said...

nak jugakkkk...

Intan said...

emmmm.....

Chah said...

Ceh tk aci buat rendang x boh kerisik...

CA said...

Intan...

Nak ke..meh jemput datang umah...hehe

CA said...

Chah..

Ini wendang ringkas je...ada kewisik rendang standart..lol..:P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...