Wednesday, September 14, 2011

Mee Jawa






Mee ni dulu mak sokmo masak..dan salah satu menu gerai mak masa kat Bandar Pusat.Perghh memang lama aku tak makan dan tak pernah buat pun..hehe..Bila dapat sms member opis nak terjah...menu ini yang terlintas kat pikiran. Zass capai tipon tanya sifu la..apalagi. dan mcm biasa mak hanya akan cakap ala bubuh tu bubuh ni..dan aku kena buat matematik sendiwi sukatan bahan...standart..Takpe la..tak susah tak tahu..kan.. Jadi kena la bersusah.

Sebelum tipon mak aku klik sana sinunzz kat internet and blog rujukan...tapi macam bukan yang aku nak je..tu yang tipon mak. Sebab aku nak makan yang jenih wesepi mak..kalo tengok kat internet or blog memang berbagai jenis la...beja 2-3 bahan je...asas lebih kurang....Uhh...owang jawa masak mee jawa ler...hehe....

MEE JAWA
Resepi@ Mak tercinta...

Bahan2
(untuk 8-10 org mkn)

  • 2 bungkus Mee kuning
  • 200 gram tauge
  • 2 biji tahu
  • 200 gram sawi
  • 5 biji telur
  • Bawang goreng-untuk hiasan
  • Daun sop-untuk hiasan
  • cili merah - untuk hiasan


Bahan kuah

  • 300 gram daging
  • 6 biji kentang - guna keledek lg bagus tapi malas nak pg kedai aku blasah kentang
  • 2 ulas bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 7 sudu besar udang kering/geragau
  • 2-3 senduk cili blen
  • 1 senduk cili sos
  • sedikit minyak untuk menumis
  • garam, gula dan perasa secukupnya





Cara2

  1. Mee basuh tos and celur sampai lembut
  2. Sawi togey pun sama, basuh celur..sawi tu potong2 la jgn bio sebatang sebatang
  3. Tahu goreng dan potong nipis
  4. Telur rebus dan belah dua


Cara2 kuah

  1. Kentang kupas kulit rebus and blend - ketepikan dulu
  2. Daging rebus sampai lembut- kalo ada high pressure cooker kejap je.. daging potong2 kecil..air rebusan jgn buang nak guna sebaga kuah.
  3. Bawang besar, bawang putih udang kering blend sampai lumat
  4. Panaskan minyak dan tumis bahan2 blend..agak2 dah bau dan kekuning-kuningan masukkan cili blend.kacau sekita dan tumis sampai naik minyak means cabai n bawang dah masak...
  5. Masukkan air rebusan daging..masukkan kentang dah blend kemudian kacau..
  6. masukkan sos cili dan kacau sebati hingga mendidih
  7. Masukkan garam gula dan perasa secukupnya.
  8. Kalo kuah masih cair campur dengan tepung jagung..bancuh dan tuang ke dalam kuah. bila dah masak pekat masukkan daging..biar seketika baru tutup api. 
  9. Tak nak masuk dalam kuah pun takpe..buh dengan bahan2 hiasan tadi.
  10. Sedap makan kalo ada cili jeruk...xde perah asam limau nipis ke...limau kasturi ke...pun sedapp

2 comments:

Liza @ Adzriel AB said...

pergh... memang jawa. sedap nampaknya. buat aku terliur je. antar sikit ani!

CA said...

Liza...
owang jawa...masak mee jawa..memang jawa la..ngeh..ngeh..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...