Wednesday, September 26, 2012

Gelama Masam Goreng Bawang & Cili





Kalau dulu dulu, bila kita makan nasi berlauk kan ikan masin, terasa sangat susahnya kehidupan.Nak dapatkan ikan segar atau makan ayam..huhh..tunggu ada majlis tertentu..kena ada sedawa mawa datang berkunjung baru la merasa lauk yang agak mewah. Tapi bolehkan menu ikan masin ni dilabelkan sebagai taraf kehidupan sekarang. Silap besar tu dikk nonnn. Ahhkakkk lagi hebat selera makan bila ada menu ni walaupun tarap ahhkak sikit lagi nak sama ngan retis taww...heeee...sila pegi toilet ekk kalau nak muntah.Jangan muntah depan lappy kowang.Pelissss.Ahhkak tak rela dipersalahkan...


Entah la ye..nape selera tekak saya ni ala ala mak jemah kata acik chah..eh silap Atin Chah.Nama je dah duduk kat bandar..(err bandar ke puchong ni...) selera saya masih sama dari jaman saya kenit hingga terus membesar ni...Mulanya tak berape selera bila balik keja, my hero still belum balik sekolah. Takkan latihan sukan sampei pkl 7 pm pun still berrum habis. sampai hati betul ceegu skoloh ni.Mula la saya membebel darram hati.



Tetiba saya dapat panggilan, my hero Azrul call dawi umah kwn dia, mintak ijin nak titon umah kawan. Ehh apa kes plak nak titon situ...sambil bercakap pandang myrambo..dia angguk tanda setuju.Isshh..nape plak setuju.Ntah umah sape..ntah macam mana kat situ..ntah dia makan ke idak.ntah parent kwn dia tu bagi ke idak..memang macam2 la soklan bermain dalam pikiran.

" Abang, nanti ibu call balik ekk.Ibu nak cakap dgn ayah dulu okey".
saya matikan perbualan bila dia mula merayu.I wishhh my hubby will agree with me tak bagi dia titon umah kawan dia tu.

"Bagi je la.Biar dia berdikari." Myrambo bersuara bila tgk saya macam terdiam dan macam tahu je apa yg saya pikirkan.macam borre baca minda sy plak.ehh berapa banyak macam daaa...

Lepas maghrib cepat2 saya pack baju for myhero untuk esok dan keperluan dia mlm tu. baru nak melangkah keluar, myhero call

"Ibu..xyah la bawak baju tido..malu aa..mcm budak2.ibu bwk baju biasa ngan tracksut dah la.." oppsss..Abang ingat abang dah besar sangat ke..adehhh...xpe..xpe..ibu layannzzz...pusing2 3-4 kali cawi Jalan teratai 6...rasa cam  kematu montot saya naik moto pusing sana sinunzzz cawi umah kawan Azrul.Sudahnya suh tunggu depam PPMJ, kawan anak saya dtg jemput..kikikik...




Dah tahu umah..dah tahu status..balik umah selera makan terus tak hengat angkara ikan masin.Segala risau misau hilang seketika...apa punya ibu daaa.... ekekeke..

Sori ekk..menu simple tapi citer panjang berjela.Saje nak luah rasa..xnak baca pun xpe..xpaksa.Sebab enu simple xyah la tulih wesepi.tengok pic ni pun dah nampak bahan2 masakan tu apa...tajukss pun dah habaq, Gelama masam goreng dengan bawang dan cili...sah sah semua tu goreng..cuma bawang ngan cili tu masuk last skali aa..dah agak2 ikan masin dah nak angkat bawu campak je bawang ngan cili...ni la namanya masak campak campak je..




Haaa..close up lagi kasi nampak jelas bahan2 apa yg ada...tara tipu punya....Pastukan geng ikan masin untuk menu dinner saya bukan ni aje tau....saya buat sambal ni...



Ini sambal..sangat terkenal kat negeri pahang tau..Tapi esok aje la saya citer pasal sambal itam ni. Tetiba hati saya dah teringat kat myhero...dia makan ke tak,  tengah buat apa skang ekk..bole ke dia titon.Huhu...baru anak titon kat umah kawan.Bukan jauh pun.Kat puchong perdana je. Kalau macam kak Yatie tu...nunnn anak kat seberang laut...jauhhhh...uwaaaa....wase nak pg amikkk je myhero...Azrul....
sob..sob..sob...

7 comments:

izahdaut said...

kikiki.. gelak sowang2 baca pot pet hakak neh.. aduh laa.. jgnkan tido umah kawan, anak pergi lawatan setengah hari pun duk pikir macam2 ye dak kak? wohhh menu peberet gak ni kak, jgn kan ada lauk gini, tak de lauk gini pun ai menambah nasik secupak jadi dua cupak..acanner tu? kiki.. sambal itam, *sambil tunjuk dada* my febereett... ada 3 kilo kat umah niha..perghhh tak hengaattt

Queenie said...

eiii chik ann, tu sambal itam tu yg boh asam apa tuh? alahai lupalah plak nama dia tu..yg katanya ooo...ingat dah ingat dah asam rom eh? yg katanya dibuat dr bijik getah? betol ker? tak pernah makan laa...kat KL ni ada jual tak? tingin ar nak rasa tapi taktau plak cara masaknya camner...

chik ann, tu ikan masing tu, sekarang dah taraf hotel 7 bintang tau, baru mlm selasa aritu akak beli kat pasor malam, beli ikan tu 6 ekor ngan ikan sepat 2 ekor harganya rm9.50? arhaha...

akak bawu cadang nak gowen ikan masin berlada bawang camtu arini nak jamu kakak ngan adik nak dtg dawi Muor, aok dah buat dulu chiss! takleh jadik nih, lambat seminit jer hahaha

chik ann, semua emak mmg risau ek kalau anak jauh dr mata tp ada jugak yg relax jer...camner nak jadi camtu ek? akak takleh la...tu yg kekadang bila terjaga malam tingatkan depa langsung takleh lelap mata sampai siang..ada ubatnya tak ek? walhal anak happy2 jer, perut kenyang hati senang... ekekeke...


ee dah! dah! kijer melambak nih! tata!

CA said...

Alaahhh Jahhh..ko menambah 2-3 cupak sbb ko berdua.Ahhkak yg solo aje ni apa kess bercupak jugak menambah makan..

Jahhh..manyakknye stok belimbing itam aok??? mana awok hangkut?? Bukan owang pahang la kan kalo dok suke asam belimbing itam ni...sambei hok masok te sedak juge kan..kan...adehh ngeleco air liur koi wehhh...

iya la Iza..gini la hati ibu kan...semedang mikir ke anak...mok mok kita gitu la dulu kan...uhu uhu..koi windu mok koi..

Zana said...

Salam CA. walaupun saya orang Melayu jati, dan bolehkata sume orang melayu suka ikan masin, saya surrender.. tak suka ikan masin, tak suka..tak suka.. tak suka... baunya busuk.. hehe.. jgn ambik ati ye orang Melayu.. dah memang hidung tak bley terima...

CA said...

Hello sis Q...

Dah bekpes berrum tu..melalut je.hehe...Sambal itam ni..xde kena mengena ngan asam rom tu...yess betul asam rom tu dibuat dari biji getah. sangat payah nak jumpa.udoh hampir 15 thn koi dudok pinggiran kota ni, koi berrrum jumpe weh asam rom tu. sokmo koi hamik stok kat kg MIL koi. asal nampok ada je dalam balang kat umoh te...myrambo akak cilok skit bawok barrik puchong...

Dalam khutubkanah koi te..ada wehh cara2 koi masok gulai asam rom ni..rajin awok gali..gali la sis..hehehe...

Errkk ikan masin ni tarap 7 mintang dah ekk..isshhh idak le teman tau.Wahhh hebat la teman ekk..masok menu tarap 7 bintang..muahaha..palehhh mahei ammat ikan ni skang ekk...awok berri hok beso beso tu ekk..koi beli hok sedang2 aje...5-6 ekor dah siap pack 2 hengget seteng aje kat OTK ni...bole la 2-3 round mkn.. xleh masok bebanyok..kang makan banyok..kikikik..

Sis Q...ginila naluri seorg ibu.memang dijadikan gini.semedang ghiso ke anak.hok nampok tenangggg je..benonya wiso juge.cuma deme pandei kawal perasaan..darrram hati tuhan aje tahu..mcm kita ni..tunjuk direct wase ke bimbang te...selagi xde depan mata....jenuh mikir...

Chah said...

Oh tidak....elok2 masak suku pot...ecehhh!! Terus suku gantang masak nasik kalo lauk cenggini....dannnn..sambei itang!!! Aeh aok!!!

hana said...

kabare warassss nduk ayuuuu... wallaaaa kok enak temenn iwak mu kuwi... kepingin koyo wong meteng! uishh ora kokkk! hahahahahaha....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...