Tuesday, September 25, 2012

Talam Keladi






Meh saya citer pasal talam keladi plak.Semalam kan saya dah janji nak citer.Makanya janji harus ditepati gitu..bukan dicapati okey...Sob...sob..saya menangis sendirian melayan Personal Taste...dok menahan rasa sedih tetiba perut rasa lapo.Tetiba tekak tewingin Talam keladi.tetiba tingat bulan posa hari tu ada buat talam keladi untuk Arin ..rasanya ada lagi belen keladi yg dah siap kukus kat freeze tu..yesss! Betul ada lagi keladi tu.terus belek-belek bahan2 nak buat talam...ok..semua ada.Misi harus diteruskan demi tercapai hasrat. Kalau dok bersedih je menten perut saya lapo.kan..

Berbekal semangat waja..zasss saya bersilat kat dapur buat Talam keladi ni...saya buat senyap-senyap takut terkanjat plak maid saya.Apa kess ibu guwe ni tengah tengah malam bersilat lagi kat dapur...dengan hati hati saya keluarkan segala senjata kat dapur tu...yang saya tahu..saya nak bekpes talam Keladi. Bagus kan saya..nekad!!!




Dah siap kukus saya sambung layan Personal taste untuk episod akhir...yahoooo....hepi ending....bole la saya tido lena dan yg pasti akan bekpes Talam keladi...hoye..hoye....Itulah kesah dan cerita macam mana tetiba saya buat kuih Talam keladi ni...Hebat???.cehhh...xde apa yg nak hebat pun. Sebab talam keladi ni bukan wesepi saya.Saya tak perlu sakit kepala nak memikir pun.Selak buku zasss buat. Hasilnya...emmm sedap. Berjuta terima kasih buat Chef Asma.Share resepi yg enak..senang...memandangkan dia pun dah pesan bole share maka saya pun nak share la wesepi ni...sharing is caring kan...muahhhhh!




TALAM KELADI
Resepi @ Chef Asma
Dicuba oleh: CheAnn @ Dari Duniaku...
(Saya buat 1/2 adunan dari resepi ni sbb keladi ada sikit aje..)

Bahan bahan
Lapisan Bawah

  • 200 grm tepung beras
  • 40 grm tepung ubi
  • 11/2 tsp garam
  • 300ml santan pekat - santan segar ( saya guna santan kotak je.dah tengah mlm mana nak redah cawi santan segar.xkan nak pegi pasar borong selangor plak...uhh seremmm pg sensowang)
  • 250 grm keladi - potong kiub dan kukus selama 5 mnt.dah kukus baru timbang.

(untuk kes terpencil: saya celup keladi tu dgn kaler ungu...nak lawa la kononnn..)

Cara cara 

  1. Satukan semua bahan hingga rata dan sebati kecuali keladi
  2. Tapis ke dalam periuk.masak hingga naik wap ( saya guna kuali je senang nak kacau)
  3. Bila adunan dah naik wap, tutup api dan masukkan keladi, kacau seketika dan masukkan dalam bekas kukusan.
  4. Kukus selama 25 minit dgn api yg sederhana sahaja.


Lapisan Atas

  • 150 grm tepung gandum
  • 250 grm gula halus
  • 4-5 biji telur
  • 250ml santan segar
  • 500ml air
  • secubit garam
  • Sedikit pewarna purple


Cara cara

  1. Satukan semua bahan dan adun hingga rata dan sebati
  2. Tapis ke dalam periuk, masak hingga naik wap dan tuang ke atas lapisan bawah
  3. kukus selama 30 minit- lapik la kain kat penutup kukus utk elak air wap menitis




Oleh kerana saya mood rajin, saya masukkan dalam acuan lompang, dan saya kukus guna kukus letrik..cepat masakknya.



Tapi agak kuciwa la jugak, saya  masak terlebih wap.maklum la...masak sambil pikir apakah kesudahan Personal Taste.Hasilnya lapisan atas agak menggerutu.Tidak licin halus mulus seperti hati saya talam keladi yang saya buat untuk Arin.Pengajaran untuk diwi sendiwi, bila memasak tak boleh berangan.Tu pasal orang tua selalu pesan, jangan nyanyi bila masak nanti dapat laki tua.Huhh dengo je dapat laki tua terus seram.Tak pernah plak nak pikir dibalik rasionalnya pesanan itu. Dahh kalo dok nyanyi, konherm masak pun hanyut.Kalo nyanyi tu beh xpe gak..pitching ke lauuuutttt dikk...




Haa ni la talam keladi yg sy buat utk arin...mulussss je.....kaler pepel tu nampak kureng sbb amsa amik gambo ni terlebih cahaya...cehh cahaya jugak salah.Standart la..mana pernah nak ngaku salah sendiwi..dasarrrr...


13 comments:

Liza said...

salam cik ani, wahh rajin betul buat talam keladi ye...cute mute pulak tu...

Qhaifa Nur said...

comel-comel kuih talam ni...
warna purple yang cantik...

penyuluh perikanan said...

semuanya enak di sini
salam kenal, dan follow 103
pleas follow back
terima kasih
ditunggu

Queenie said...

waduuh sis....ni my all time fav nih, asalkan keladi asalkan labu semua akak suka...cantik n comel2, senang nak makan ek? sekali ngap jer dah selamat heheh...

akak mmg terpesona ngan ur kuih talam, kalo dekat mmg akan amik order ngan awak selalu...

ok nanti selain tiramisu nak jugak talam keladi, borrre? and taram rabu..muahahaha...

Asmah Yusof said...

Ca...cantik sgt talam nya...asz jrg sgt menalam nie.....antakan 2 ketul!!!

CA said...

liza..

Susah wooo nak dpt mood rajin camni..ehehe..
tq singgah sini...

CA said...

Qhaifa Nur..
tengok owang buat kuih comel..tingin jugak nak mencuba...
gitu la kaedahnya...

CA said...

penyuluh perikanan

Terima kasih ya singgah sini
udah folow kok..hehe

CA said...

Sis Q

kok sama ye kegemaran kita..keladi..labu..uhh enak kali kok.

ehh apahal sasul ckp seberang ni...mentang2 ada peminat dari seberang singgah beloq aii...uwekkkk...

Sis, dah tambah plak rekues ekk..mana aci..sy nak beriyani kambing berrum dapattt...huhu...tapi nanti kita bg talam keladi..labu ubi kayu..hehehe...muahhh!

err jarak umah kita jauh ekk..sis dok mana ye..ce habaq mai sat...cheq nak p terjah..hehehe..

thanks singgah..u take care..titon kena sukup..mkn sukup..muahhh!


CA said...

Asmah..

xde ekk pos laju anto depan pintu...adehhh..dia amik depan pintu..tapi tak anto depan pintu..heheh..

Asz..mood rajin dtg memacam leh buat..penyakit M datang segala xleh buat...

muahhh!

Amelia said...

Hi Rossa, yuhhuuu... sorry ya lambat singgah. Talam keladi tu ada lagi tak? Nak tapau untuk esok sarap. LOL

Nampak sedap dan warna pun cantik. I so far baru buat sekali aje sebab anak tak suka makan. :(

OK, sambung esok... nak pi titon dulu.

Have a nice week ahead, regards. Hugs to you dan muaahhzzzz..... cayang you.

She Jais said...

Salam perkenalan Ros.. cantik dn comel talam keladi ni.. colour purple yg menarik.. She suka sangat makan kuih ni.. tkasih krn berkongsi resepi.. :)

nur said...

yum yum...heee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...