Friday, November 4, 2011

Salam Aidil Adha

Salammm..yuhuuuu...dah balik kampun' ke...Duhh tinggal bape hari je lagi nak sambut raya haji kan.Cepat tul masa berlalu.Hari ni je dah wameiii yang amik soti. Sunyi je opis aku ni...Sekolah pun dah ada yang soti. Tak soti pun anak anak memang men'soti'kan diwi...huhh advance..depa decide nak skolah ke tak mau. Habis tu...pegi sekolah pun tak belajar ibu, peksa dah habis...malas la nak pegi, takde buat apa pun.Itu lah alasan yang sama keluar dari mulut  kanak2 riang kat umah tu..Emm betul jugak..takat pegi skolah buat kotorkan baju dan kasut sekolah je..duit belanja lagi..baik depa dok umah je..Jimat sabun takyah basuh baju..jimat letrik takyah seterika baju sekolah..jimat huit banje takyah bagi..kan..kan..Cehhh!!! dalam pada tak setuju depa takmau sekolah, dalam hati setuju pulak dengan reason depa.Elehhh...kalo dah ibu, memang gitu.Mudah no nak lembut hatinya....nyammpahhh!

So, apa cer raya aji ni.Bape ekor korban?.Ce citer ce citer....hehe..tak mampu buat sekor buat je la sebahagian kan...dah jadi tradisi kat kawasan bandar ni..gitu la tiap tahun.At least buat juga korban. tapi benonya, korban ni bukan khusus kepada korban lembu kerbau kambing tu. Luas maksud korban ni. Jadi jangan la sedih kalo tak mampu nak korban lembu kambing kerbau tu. Korban perkara lain.Contoh..kerana tugas, terpaksa korban perasaan rindu nak balik kampung, So raya haji takleh balik kampung..uhuk2.kerana kereta rosak korban duit simpanan or gadai gelang istewi nak repaire kete.haaa korban jugak tu...istewiii jugak terpaksa berkorban....ni contohhh ye..takde merujuk kepada individu..


Ok la...takyah la aku melalut ntah apa apa..just nak wish salam Aidil Adha buat semua teman2 di alam maya ni..Kalau yang pulang ke kampung, semoga perjalanan anda dipermudahkan.Selamat pergi dan selamat kembali semula ke rumah. Kepada yang tak pulang ke kampung ( macam Chah tu...) masak la juadah yang enak2...nanti aku muncul.muahhh!(Uhuk2...aku pun tak balik kot..uwaaaaa)


SALAM AIDILADHA BUAT SEMUA
MMMUUUAHHHH!!!!!


3 comments:

Uncle Lee said...

Hello Ros, selamat hari raya haji to you.
I really enjoy read your foreign language, ha ha ha....lots of head scratching and the "ahhhh yes...".
You have fun, keep well....

Apa nak masak esok? Ikan chincharu sumbat sambal?
Steam pomfret? Ikan pari goreng? Mee rebus Trengganu? Laksa Trengganu? Nasi dagang?
Lee.

CA said...

Hii Unclee Lee,

Thanks, raya haji so simple mimple gitu.No balik kampun'no grand menu. My son not feeling well. So just masak nasi impit, ayam masak kicap, rendang daging and lemas kukus only.

No terengganu menu lor.Lagipun i'm not from terengganu.just suka menu terengganu.hehe

Terima ksih seribu...keep hepi go lucky and simpan satu lagu ekk..

CA said...

adehh..typing error
not lemas..lemang kukus.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...