Saturday, August 6, 2011

Tapai Pulut Oder By Nik Siti Fatimah





Muah..muahhh kat sayang sayang Nik. Hok sokmo tak putus putus oder tapai dengan aku. Siap dah sampai Kelantan beb tapai pulut aku..Moga makin tersebarlah hendaknya hasil tangan tapai aku ni..hehe. Anyway aku nak share jugak la camno nak buat tapai ni.Semua ilmu itu kan datangnya dari DIA, so mana bole kedekut kan.... Justeru itu ( waaahhh bombastik nya ayat..cam org sastra plakss...) memenuhi permintaan Yatie Isa nunnn di Penang.Yang katanya gemor sangat dengan tapai pulut tapi tak weti nak buat.So kebetulan ada orang oder tapai bole la aku share berpakej dengan gambo2 skali.Atleast Yatie leh dapat gambaran camno aku buat tapai. Member opis cakap tak semua orang bole buat tapai and setengah tu macam2 pantang larang. Ada yg kata tak leh buat depan orang..nak buat kena nyorok dalam bilik nanti tapai tak jadi.Ada yang kata kalo tengah peot tak leh buat..nanti tapai jadi merah.Errkkk gitu ke. Mungkin la kan.kalo tidak tak kan ada kuor mitos macam ni ...

Ingat dulu masa kecik-kecik..asal nak raya..asal ada kenduri mak selalu buat tapai pulut. Yang aku nampak pulut tu dah siap kukus, mak dah siap bubuh kat talam bulat nak kasi sejuk..(time tu aku syiok cekau skit pulut tu..pastu buat tak tahu bila mak tanya nape posisi pulut dah berubah..ssyyy...ni wahsia tau...).Lepas dah sejuk mak tabur ragi pastu mak bungkus.Itu je la.Takde plak mak nak nyorok dalam bilik Cuma ada la soklan bijak aku kan mak masa dia dok sibuk bungkus pulut tu and aku sibuk tolong tengok aje....

" Mak..nape tak manis pun, kata ragi tu la buat dia jadi manis?"

Sambil senyum mak jawab " Memang la tak manis...sebab pulut ni belum jadi tapai. Dah simpan dua hari baru la manis.Ragi tu la akan buat pulut tu jadi manis"

"Ooo macam tu ke...patut la tak manis lagi ye"

Sambil tangan comel aku menten cubit sikit2 pulut dari talam pastu masuk mulut. Tapi mak menten tak marah aku cubit2 pulut tu. Compare dgn aku...anak2 memang rajinnnn sangat  nak tolong.Ada yg tolong tengok..tolong bungkus...tolong cubit mkn cam aku...tapi aku menten pot pet..pot pet...kakak..salah la bungkus camtu...tak cantik kalo buat camtu..tak pe la kak, biar ibu buat je buat...adikkk...jgn la main daun tu...nanti koyak..Eina...dah la...nanti ibu masak lain pulut..ni dah bubuh ragi nanti sakit perut...See jauh beza kan...situasi dulu dan situasi kini...hehe...

Masalahnya...aku benonya tak minat sangat tapai pulut.Aku lebih suka tapai ubi.itu pasal aku tak pernah tolong mak bungkus tapai.Cehhh alasan mengong...sudah la cheann..takyah buat cerita....Eh tapi betullll......aku kureeengggg tapai pulut itu pasal aku tak pernah tanya kat mak macam mana nak buat tapai pulut. Seingat aku start last year aku try buat sebab Rambo suka tapi aku malu nak tanya mak...aku main bantai je ikut memorie jaman kecik2 tengok mak buat. Alhamdulillah jadi dan manisss. Bila aku bawak pegi opis kat SPEM ( tempat keja lama) memasing pakat suka rupanya....Wahhh pandai aku buat tapai ekk. Dalam hati berbisik bangga beb. Kalo u all nak muntah baca ayat2 bangga aku tu silakan...tapi jgn muntah semua.Nanti dah tak leh nak muntah bila baca ayat2 seterusnya. >_<

So Yatie, please baca betul2 tau.Ayat demi ayat camno nak buat tapai.Aku wish ko tak termasuk dalam golongan mitos kat atas tu. Harapnya menjadi ekk.Tapi kan..Tie, aku pon benonya sokmo cuakk je tiap kali buat tapai ni.Takut tak menjadi... Alhamdulillah takat ni semua jadi...syukurrr...ok ok jom jom bajo buat tapai.







Bahan2

  • 500 gram beras pulut - rendam atleast 4 jam
  • 11/2 - 2 sudu kecil ragi - yg telah dihancurkan
  • Daun pisang - utk bungkus tapai

Cara2

  1. Basuh dan tos beras pulut, kemudian kukus selama 1/2 jam kemudian kuarkan pulut tu gaulkan dengan air panas kemudian kukus skali lagi. Setengah org yg pandai masak pulut dia akan masak mcm masak nasi sbb kukus pulut lama.so terpulang cara masing2.
  2. Pulut dah masak sejukkan pulut dengan meratakan pulut atas tray or talam untuk senang tabur ragi
  3. Bila pulut dah sejuk taburkan ragi sama rata keatas semua pulut.Kemudian terbalikkan dan ulang langkah tabur ragi keatas pulut.
  4. Tabur ragi dengan mengayak guna penapis teh...so ragi halus sahaja yg akan jatuh.
  5. Gaul mesra pulut dengan ragi pastu bole mula membungkus or letak dalam bekas kalo wase malas nak bungkus.
  6. Simpan Tapai pulut dalam bekas yg bertutup. Kalo mak dulu suka buh dalam periuk.Tapi aku bantai je buh dalam tuppware hehe.
  7. Siappp. selalunya dah 2 mlm pulut tu terperap ia akan jadi tapai.Dan bau wangi tapai pulut tu akan terserlah kalo menjadi.. 

Ehem..ehem...tangan gebu penulis sedang membungkus tapai... >_<



Dah jadi bawu borre buh darram peti'ess....sedappp makan bila sejuk << penggemar la ckp.aku menten suka tapai ubi.Kalo kak Mazni dia suka makan dengan santan...ada plak kata makan dengan eskwim pun sedap...ntah aku tak pernah cuba...Rambo dan anak2 suka bila dah sejuk...nak plak Izham...selagi ada selagi tu nak balun. Terpaksa sorok2 kalo tak...selagi nampak selagi tu mintak.....haa..haa...mesti ada yg nak kata aku ibu kedekut la tu...sorii ye...aku bukan kedekut anak nak makan...tapi cuma nak kontrol je...kang ada effect apa2 kang sape susah...akuuuu jugak.Kata orang2 tua Tapai  panas...Izham plak bawu umur 2 thn.So perpada pada la kan.(*_^)


Gunting skit bahagian atas daun tu bila dah siap bungkus sbb nak bagi nampak cantik ..


Untuk Yatie selamat mencuba.muahhhh!
Dan macam biasa sesiapa nak tempah tapai pulut sila hello hello ke talian hayat 013-6051905 atau mail ke rossa_myzani@yahoo.com

Salam...

3 comments:

Anonymous said...

Boleh tak ajar camner cara nak bungkus tapai tu.

Echa Hairiza said...

Ajar sy nk bunhkus tapai...x pandai la

Echa Hairiza said...

Ajar sy nk bunhkus tapai...x pandai la

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...