Thursday, August 11, 2011

Pulut Bersalut Serunding Udang




Bila bulan posa kuih ni la sokmo aku cari bila pegi bazar ramadhan. Antara kuih peberet la. Tapi sekarang macam jarang sangat orang jual. Aku pun jarang jugak la merendek kat bazar ramadhan. 2 Hari lepas bila singgah blog ibu rawiwa@ Cik faiz aka wife BB aka pemilik blog Jalan rebung ada tulis nota kaki kat entry kuih seri muka tu. Aduhhh x tahannnnzzz.....terus tewingat pasal kuih ni. Semalam masa kat opis semangat berkobar-kobar nak buat tapi bila sampai umah zasss menu bertukar...kanak2 riang nak toti jala..terus pending project pulut salut serunding ni..

Cik Faiz, kita pun tak tahu resepi sebenar la pulut salut serunding ni. Kita buat based on apa yang kita rasa amsa makan time beli jaman dolu dolu. kalo nak cuba wesepi ni silakan...kita memang jenis sempoiii je... ^_^



PULUT SALUT SERUNDING UDANG
Resepi @ CheAnn

Bahan2

Untuk Pulut

  • 250 gram @ 1 1/2 cwn pulut
  • 150 ml santan pekat
  • 150 ml air
  • 1 sudu kecil garam


Untuk Serunding

  • 1 cwn kelapa parut
  • 2 sudu cili blend - ikut selera bole kurang dan tambah ikut kepedasan masing2
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1-2 sudu udang kering yg putih tu
  • 1 batang serai
  • Garam gula dan perasa secukupnya
  • 1 sudu kecil minyak utk goreng serunding


Cara2

  1. Pulut kalo sempat rendam kalo tak sempat terus basuh dan kukus. Kukus ikut cara macam kukus pulut untuk seri muka.rasa2 tak ingat sila pegi ke entry Kuih seri muka atau jenguk sini.
  2. Sementara nak tunggu pulut tu masak bole la start masak serunding tu.
  3. Blend serai, udang kering, bawang merah dan bawang putih guna blend kering.
  4. Dah halus campur dalam kelapa, masukkan cili blend, garam gula dan perasa. Gaul hingga mesra.
  5. Goreng bahan kelapa yg dah digaul mesra dengan bahan yg telah diblender dengan minyak yg sedikit tu untuk serunding tidak melekat sgt kat kuali..kira mcm goreng ala2 sangai la..macam nak buat kerisik tu.
  6. Goreng hingga kelapa tu masak tapi jangan terlalu garing...still nampak lembab.
  7. Bila pulut dah masak..biarkan sejuk seketika, dah suam2 kuku bole la kepal2 dan bentukkan ikut citarasa anda.nak bulat ke lonjong ke..tapi normaly yg owang jual tu cam bentuk cucur badak la bulat dia hehe
  8. Dah siap buat bentuk bole la golek2 kan atas serunding tu..
  9. Siap..sedia untuk di hidang dan di makan




Faiz..selamat mencuba..muahhhh!

Jom berbuka..

Salam...

7 comments:

Uncle Lee said...

Hi CA, I love this, even though tidak pernah makan. They look really good.
It confirms you ada Black Belt in cooking, ha ha.

I noticed in your profile, 'love cooking for my beloved'...
Yes CA, there is no spectacle more appealing on this Earth than that of a beautiful wife and mother cooking for her loved ones.

If not for a woman's cooking saya buat many women happy instead of one, ha ha.
Da kena sangkut macham haruan at padi field.
She used for bait, sambal belachan, ikan sumbat sambal...fish head curry.
Habis cherita!
Ha ha ha.
You have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
Senang datang, ya.
Lee.

Anonymous said...

hmmm

CA said...

Hi Uncle Lee

Thanks singgah lagi my gobok. U know gobok? gobok means worst then pondok.hehe.

U are so nice man yg memang pandai "amik hati" with your nice word. That's y so many women happy with you kikik..

Anyway I sill don't have even yellow belt in cooking aa uncle lee. Over u ni..but i likeee. yr statement..haha.

Yess I always simpan satu lagu dalam hati and same to you, senang datang lagi ya...

CA said...

Anonymous,

Kamsa Hamida...singgah blog saya.Muuahhh!

Ibu Rawiwa said...

hoyey...hoyeh (pinjam ayat sat)
tq2... mmuahhhhhh....
kalo menjadi nanti kita tepek gambo!

MamaFaMi said...

Favourite mama nih!

CA said...

MamaFami..

Sama la kita ekk...fe-be-ret.muahhh!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...