Tuesday, October 18, 2011

Apam Aiskrim



Antara apam aiskrim dengan apam dot dot, aku & anak vote apam aiskrim untuk kesedapannya. Tapi dari segi rupa ofkos apam dot dot lagi cun mengancam...dot dot la katakan sexy je..kalo apam aiskrim ni...merekah ala2 apam tepung beras...dan kerana kesedapan dan kegebuan apam ni yg hampir hampir sama level gebu cam aku maka aku selalu buat apam aiskrim dawi apam dot dot demi aku pun leh melantak sekali. Bab kanak2 riang ni...ko buat je la apa jenih apam pun deme menten balunnnn...tu yang beh..tekak universal gitu..takde nak memilih sangat.Janji ia adalah sejenis makanan maka pantas je kena balun.






Resepi ni aku jengok kat Blog Zaliana >> Jurnal rasa.Dulu hawi2 jengok blog dia...banyak jugak resepi yang aku folo..and sedap2 beb.Skang ntah kemana menghilang ye..hampir sembilan bulan blog dia sunyiii je...bagi aku dia tu dah setarap kak Ummi HSH, Cik Mat Gebu, Kak Ita masam manis...asal masak je sedap..cantikkk...untung depa dikurniakan sebegitu...tak lokek ilmu..share sgala...So nak mintak ijin kat Zaliana nak share apam aiskrim yg sedap dan sangatt gebu..kalo Cik Mat Gebu yang buat harus 2-3 kali gebu beb sejajar dengan nama..oppsss...ampunzzz...CMG jgn maraaa..kata kawan saya usik mengusik membawa bahagia..perghh dan dan tuko kata ganti nama jadi saya ekk.Sungguh bersopan...




APAM AISKRIM
Sumber @ Jurnal Rasa
Zaliana mohon ijin untuk share ekk muahhh!

Bahan A
250 gram gula castor ( ai folo zaliana guna 200 gm gula je so manisnya sedang2 aje...ewahh cam lagu dangdut iwan lakss..yg sedang 2 saje..)
1 sudu makan ovellette
3 biji telur

Bahan B
300 grm tepung gandum/naik sendiri ( aii ikut zaliana jugak guna tepung naik sendiwi
1 st Baking powder

Bahan C
200 ml air sprite/ice cream soda ( aii guna F&N Ice cream Soda, beli botoi beso belen leh wat air sirap bandung laksss ... >_< )




Cara2
  1. Pukul A hingga kembang dan gebu mulusss gitu
  2. Masukkan Bahan B sedikit demi sedikit dan pukul hingga sebati dan gebu
  3. Adunan dah semerra arram masukkan la Bahan C.Pukul hingga mereka begitu akrab dan mesra
  4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Kaler la ikut kaler u all syuke..bebas...
  5. Masukkan dalam paper cup atau muffin cup..nak senang guna piping bag, tapi kalo tak ada guna sudu pun bisa bukkk....
  6. Kukuslah dalam 10 menit

*Nota kaki: kalo guna kukus biasa pastikan api besar ekk baru la apam kembang merekah << pesanan ni khas buat acik Chah yg sokmo kalo ngukus apam takmau kembang merekah...ngeh ngeh..Ala chah ko beli je la pengukus letrik kat Chef Asma tu...konherm kembang apam ko..muahhhh!




Gebu gilossss....


Selamat mencuba..muahhh!

4 comments:

POSH76 said...

santek la apam ni

Chah said...

Uweh..weh..weh...aku tilik habis2an apam hang..ada gak sama cm versi aku...hihihi....

CA said...

Dear Posh76..

Timakasih singgah sini..muah2
cantik..cantik..rasa pun sedappp banget..hehe

CA said...

Chah...itu aku memang purposely buat cam versen hang..nak tunjuk bukti antara kukus api kecik dgn api beso ada bedanya...ngeh..ngeh..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...