Wednesday, October 5, 2011

Vaa..vaa.vaaa Pavlova





Ini desert aaa..skali cuba memang mau lagi ooo. Anak2 memang suka. Tapi kali ni buat sebab ada potluck kat opis & Depa suh aku buat desert je bila tengok list menu dah banyak..cehhh ingat borre excuse, suh makan je...kenaa bawak jugak..Memula tengok Pavlova dalam blog Irma..perghhh gedikkk banget nak buat tapi sokmo tak sempat...pastu tengok plak acik chah buat...terus lagi terbako nak buat bila dia cakap pavlova ni bagak sedap...hehe..


so cam biasa...memula gambo memang tak semenggah sebab dah siap je jenuh nak berkepung dengan anak2 yg dah tak sabo2 nak makan...kali kedua aku malas nak amik gambo...kali ketiga perfect sebab dah warning awal2 kat anak2 yg ni adalah tempahan dari customer..


Semenjak dah celik skit IT ni memang wajin la jengok Joy of Baking dan terjah blog sana sinun.ye aa takkan nak buat cengkodok ikan bilis je...sayur bening je kan...skali skala kita modern aa skit.... Meh cuba buat pavlova..tak rugii..senangg..pehtu sedappp..



PAVLOVA
Resepi @ joy of Baking, Sumber @ blog Irma

Bahan2

  •  4 biji putih telur
  • 1 cawan gula kastor ( guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh cuka masakan
  • 1/2 sudu besar tepung jagung


Cara2
  1. Pukul Telur putih sampai naik buih putih...kembang la.
  2. Masukkan sedikit demi sedikit gula dan pukul dengan kelajuan max mixer kowang
  3. Pukul sampai nampak berkilat..rasa dengan tangan,sampai takde pun rasa gula..licinnn je.pastu bila angkat mixer..ujung pemutar mixer jd cam ada tanduk tajam.Atau senang citer kowang terbalikkan pun tak tumpah..ajaib kann...Haa itu bermakna dah jadi la meringue kowang..
  4. Bubuh esen vanila dan pukul sekejap hingga sebati.
  5. Kemudian bubuh la cuka dan tepung jagung dan gaul mesra guna spatula dgn kaedah kaup balik...takyah guna mixed dahh..mixed borre letak sinki & basuh kejap lagi
  6. Panaskan oven pada suhu 150'c
  7. Ambil kertas minyak or kertas lapik bako kek tu...buat dummy bulatan utk letak meringue..dah garis bulat terbalikkan.nanti rasa pen or pensel lak pavlova u all(isshh kejap u all kejap kowang...)
  8. dah nampak garis bulatan samar2 tu u all letak la meringue tu kat dalam lingkungan bulatan...pandai2 la nak membentuk camno..ikut kreativiti u all ekk..janji nanti leh letak krim & hiasan lain
  9. Dah siap mengolah dan membentuk..bako la selama satu 50-60 menit..huhu lama kan...dah gitu caranya so folo aje la..jgn derhaka...tak jadi nyesal...
  10. Masak sampai meringue jd warna cengkerrat muda...haa dah masak la tu..luar meringue garing tp dalam lembutttt je..
  11. Bila dah cukup time masa tutup la suiz oven.Tapi biarkan la pavlova duduk lagi dalam oven.Pintu oven bukak sikit..bio dia sejuk berhemah gitu...jgn paksa...bio sejuk sendiwi..paksa2 kang majuk...cam memula aku buat...sibuk lepas sowang sowang dok sentuh test dah sejuk ke berrummm...udahnya hampir berderaiii...grrr grrrr..



Topping/hiasan :
1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla

  1. Pukul whipping cream sampai kental atau gebuuu gitu.pastu bubuh gula kalo whipping yg bukan jenis manis.kalo dah manis xyah buh gula tp ikut citarasa u all la...ai bagi cadangan je..
  2. Last buh esen vanila..ni pun tak paksa..xnak bubuh pun tak pe..
  3. Bila dah nak makan baru la buh whipping and hias buah2 an
 



Rasanya memang manis..anak2 cakap mcm marshmallow tapi sedap lagi pavlova. Betul kata Irma yg kombinasi buah2 tu membuatkan kemanisan pavlova just nice.Seeloknya letak buat2 yg ada masam2 skit so u all akan rasa kombinasi yg emmmphhh...susah nak cakap.Bak kata acik chah...bagak sedap!!Maka  u all kena buat dan wase sendiwi.Tapi kalo malas mehh tempah dengan aii je..Ai rela amik tempahan.. >_<



Psstt..pstt nak tempah talian hayat sms ke >> 013-6051905 or mail ke rossa_myzani@yahoo.com
muahhhh! 

4 comments:

Keluarga Muhsina said...

ko memang jahat!!! Benci benci benci
(skrip ala-ala derama)...

aku baru nak try tapi takut aku makan banyak dari anak2 aku...so aku taknak try, bila tak try aku tak makan. Aku tengok je gambo pavlova2 yang menghairahkan itu...

Beli pun taknak!!

Keluarga Muhsina said...

Kata2 ala merajuk tapi sebenarnya tak pun...hahahahahahaha

CA said...

Alaa Ibu Muhsina..
jgn khabo gitu..wugi ooo..acik chah cakap bagak sedap...tapi aku kutip buah dia je..anak2 makan cream & meringue tu..so kiwa aci la..sodappp oo wugi ko tak buat...muahaha ( suara2 ada tanduks...)

recetas de cocina said...

Tiene muy buena pinta ese dulce

un saludo

pepe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...