Thursday, October 20, 2011

Daging Salai/Bako masak Lemak Cili Api





Entah apa kes sejak akhir akhir ni kanak2 riang kat umah ni suka beno dengan masak lemak. Bawu je ibu ngan ayah  nak diet...udahhh lemak lagi.Habis camno...takkan nak masak asing asing lakss...apa barraangggg nak masak bermacam macam jenis lauk plak...isshhh.Jadi bukan salah ibu ekk kalo ibu makin dumuksss...anak2 ibu paksa ibu masak2 camni.. Lagipun masak ni simple dan senang sebab tu ibu redhooo je anak2 ibu rekues masak ni...




DAGING SALAI/BAKO MASAK LEMAK CILI API
Resepi @ CheAnn

Bahan2
  • 400 gram daging lembu
  • 3 cawan santan
  • 1 batang serai
  • 10 biji cili api (ikut kadar kepedasan masing2 la ekk)
  • 2 -3 inci kunyit
  • 1 biji kentang
  • 1 biji tomato
  • Garam gula dan perasa secukupnya


  
Cara2
  1. Potong daging sederhana beso..basuh, tos lumurkan dgn garam dan kunyit pastu bako kat atas kuali leper yg buat goweng rotcai.Sebab malas nak idupkan arang nak buat bara...
  2. Bakar daging spara masak je..kalo bahasa omputis bila kita makan western food tu pelayan westowen tu mesti dia tanya welldone or halfcook ? ( err betul ke ejaan aku tu...blasah je la..) so kita halfcook je la untuk elak daging liatsss...jenuh lakkk nak gigitss nanti..
  3. Potong kecil kecil daging yg dah di bako halfcook tu..cehh cee..cee spiking london lakss.
  4. Kunyit hidup, cili api tumbuk or blend
  5. Serai tu ketuk je atau bahasa masak2 ni dititik je...
  6. Kentang kupas kulit dan potong ikut saiz dan bentuk kegemaran la ekk..fleksibel.. tak de potongan sepesifik untuk masak kalo ikut cara aku...hehe..
  7. Basuh dan rebus kentang dengan santan cair. Sukatan santan cair ni plak agak2 untuk kentang lembut je..jangan banyak sangat..
  8. Bila kentang dah lembut masukkan la santan yg agak pekat,masukkan bahan blend, daging bako dan serai.
  9. Masak diatas apai yg sederhana, rajin rajin la kacau supaya santan tak pecah..cantik gitu..
  10. Masukkan pula garam gula dan perasa secukupnya
  11. Bila kuah dah mendidih masukkan tomato yg dibelah 5/6 ikut saiz tomato
  12. Kacau seketika dan tutup api...



Jom Lunch...muahhh!!!


2 comments:

Uncle Lee said...

Hi Ros....you sure have a wide variety of bahasa words. Words I have never seen nor heard before.
Daging salai? Daging I know, 'salai'? I not be knowing, ha ha ha. But it really looks delicious.

You the kind of wife husbands look forward to come home to, after a hard day's work in the office.
Letak his BMW in the driveway terus dapat the wangi of your cooking...
And apa lagi, see the cook in sarong and t-shirt, one hand on hip busy cooking, read lipstick too. Habis cherita! Ha ha ha.
You stay young, stay beautiful and simpan dua lagu dalam hati.
Lee.

CA said...

Hi Lee...

haiyaa...how i want to explain to you eekk what is salai...let me find the best word to explain then I will tell you..

You know what..now aa no more use sarong la...nanti londeh lor while cook...ha ha ha..

errkk sudah tukar ka...now must keep 2 lagu dlm hati...duhh fenuh la hati...

Thanks for drop here...terima kasih seribu..keep smile...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...