Friday, October 28, 2011

Sayur Peria : Resepi Simple Dan Khasiatnya





Siapa cakap sayur peria tak sedap, pahit, angkat tangan.. sayaaaa!!!!! Yess...Suatu ketika dulu memang saya tak makan sayur ni. Realitinya memang rasa peria agak pahit. Tapi bila seorang kakak ditempat kerja lama nasihatkan saya supaya makan sayur peria kalau nak susu badan sentiasa banyak. Hah..dengar je kakak tu cakap tanpa banyak citer, tanpa soal selidik saya cuba makan peria demi anak. Subhanallah..betapa besarnya pengaruh anak dalam diri seorang ibu.  Fitrahnya seorang ibu, sanggup apa sahaja demi anak.Pahit pun telannn jugakk..


Tapi bila saya pegi kat SINI, jengok plak kat  SANA tak ada satu ayat pun menyatakan yang makan peria boleh menambahkan susu badan. Uwaaa...acik tertipu. Nyammpahhh...tak pasal pasal saya kena makan sayur pahit ni tawww Grrrr grrrrr...Tapi terima kasih kerana tertipu, kalau tidak sampai sekarang saya tak pandai makan sayur peria, dan saya tak akan tahu khasiat peria...betul la kata pujangga, tak kenal maka tak cinta.Meh tengok antara resepi yang 'satu masa' dulu saya cukup benci bila balik sekolah bukak tudong saji, mak masak sayur ni.Tapi sekarang tidak lagi...^__^




SAYUR PERIA TOMIS TELUR
Resepi @ Mak tercinta
Olahan CheAnn

Bahan
  • 1 biji peria - sederhana besar
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1-2 biji cili merah
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh sos tiram ( saya tambah)
  • Garam gula dan perasa
  • sedikit air
  • sedikit minyak untuk menumis

Cara Memasak
  1. Peria dibelah dua, buang biji , dipotong nipis, basuh dan tos
  2. Bawang merah, putih dan Cili dihiris nipis
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan2 hirisan hingga naik bau, masukkan sos tiram, masukkan peria, garam gula dan serbuk perasa secukupnya. besarkan sedikit api ketika menumis.
  4. Masukkan sedikit air sekadar untuk peria masak lembut.Pecah telur dan kacau sekata, telur dah masak tutup api dapur angkat senduk sayur letak dalam pinggan.




Makan panas panas...emm sedapp rupanya peria ni. Takde la pahit mana pun..pahit lagi bermadu hempedu..Kenapa la lambat sangat saya kena tipu...adehhhh


    10 comments:

    Ummi said...

    Assalam CA, loohh x tau CA duk area 101 Puchong tu..kalau x mst akak calling2 dah..hehe..xpa next time akak bgtau eh.. Ada friend akak kat FB x? Kot akak x perasan nama CA kat situ... ^__^

    Mamasya said...

    Aslmkum C,dtg kunjungan balas. sayur peria wpun pahit sedap dimakan.
    cantik kombinasi kaler puding roti kat bawah tu.nasi dagang sedapnya...favorit sokmo.

    Totie@Tomy said...

    SAYUR PERIA NI WALAUPUN PAHIT PENAWAR PENYAKIT KENCING MANIS..

    CA said...

    Assalam kak ummi..

    Uhh soploh menit je umah sy dgn IOI tu kakkk...daiso tu memang tempat permaianan dihari jumaat gituu. sbb jumaat je lunch hour leh lama skit..

    Next aa kita jengjalan sama ekk..muah2.

    psstt..memang nak add akak kat fb tapi takjumpa pun nama ummizaihadi..

    CA said...

    Salam Mamasya..

    kamsa hamida...sudi berkunjung ke sini..muah2...

    CA said...

    Salam Totie@tomy,

    terima kasih bagi info tambahan untuk peria...yang pahit ni sokmo penawarkan...

    Kamsa hamida jengok blog akak..muah2

    Totie@Tomy said...

    betul2 hok pahitlah penawar..ni bagus penawar semulajadi..penawar ubat hospital makan ada effect..hehe tp dalam jangka masa panjang la..hehe

    nur said...

    Salam perkenalan,
    Saya pun pernah telah peria yg pahit ni sebab nak banyankkan susu... but it works on me! memang susu melimpah ruah :)

    roselle pun sesuai jugak utk saya bagi memperbanyakkan susu :)

    CA said...

    Salam Perkenalan untuk Nur

    Ohh means betul jugak la ekk peria leh tambah susu. Untuk saya plak jantung pisang & pegaga memang tambah susu..hehe

    Kesimpulan lain orang lain la ekk..

    Thanks singgah sini..

    suka kongsi said...

    ๐Ÿ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye๐Ÿ“ข๐Ÿ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....

    Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.๐Ÿ‘‰๐Ÿผ En Mohd Zuhairi- 0174687570

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺๐Ÿ‘๐Ÿป

    3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....

    5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.

    6) Kalau selain dr penyakit kanser pon blh sgt2 dirawat mcm :
    -Denggi, Kencing Tikus,kencing manis, Batu Karang, Gastrik, Gout .

    7) Bagi yang ada sakit KENCING MANIS pon boleh mendapatkan ubatan membantu paling mujarab , termasuk kencing manis kronik seperti kaki berlubang dan bernanah sehingga tidak perlu dipotong .

    Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .๐Ÿ’ช๐Ÿผ

    Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
    ~~~~~~~~
    ▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    ~~~~~~~~
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dr kanser.
    ~~~~~~~~
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ~~~~~~~~
    ▪Nani Faiza - kanser Usus Tahap 4 dan ketulan kanser 10cm telah merebak ke hati, bersabar dan setia merawat dengan jus herba ini tanpa mudah putus asa..sekarang sudah hampir sembuh sepenuh nye. sel kanser sudah tiada.
    ~~~~~~~~
    ▪Pn. Rugayah Jilani -
    Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- sudah sembuh !
    ~~~~~~~~
    ▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.
    ~~~~~~~~
    Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..๐Ÿ˜‰

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay๐Ÿ‘‡๐Ÿป
    En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..

    ๐Ÿ‘๐ŸปIn sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

    ๐Ÿ’Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐Ÿคฒ๐Ÿผ

    NOTE :

    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    ๐Ÿ˜kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...