Friday, October 21, 2011

Kek Marble Tradisi aka versen jaman dulu2...





Ingat jaman skolah dulu..ada jamuan kelas maka kek inilah yang selalu aku buat. Mak mcm biasa main suh aku agak2 aje sukatan bahan2 nak buat kek ni. Nak mintak mak buatkan tak sampai hati sebab mak asyik pegi ladang kelapa sawit aje...so dengan semangat waja dan kental aku membuat kek marble ni demi jamuan kelas.Ye aa apa kes owang lain bwk makanan aku takde...malu dong malu dong ahhh....memang berjaman gak tak buat kek ni....setelah munculnya berbagai jenis kek moden ni.Tekak ni pun dah beralih arah..cehhh eksen tul tekak.. Last raya aku buat demi tempahan dari pelanggan unik....Malu benonya nak tepek kat duniaku sebab apa klass kek camni...Tapi bila  my lovely fren dari Penang tingin nak makan...mintak aku share wesepi sebab dia nak buat ...errrkkk tingin??? adakahah.....emm....meneka dalam kesamaran ni...takpe, takpe...aku tepek dulu wesepi ni..lepas tu bawu soal selidik...*_^






KEK MARBLE TRADISI
Resepi @ CheAnn

Bahan2

  • 250gram planta / majerin la bhs klasik...
  • 1 cwn gula ( jgn penuh..lebih sikit dari 3/4 cawan kalo pakai gula castor)
  • 4 biji telur 
  • 2 1/2 tepung gandum ( anggaran) - diayak
  • 1 sudu kecil baking powder 
  • 1 sudu teh esen vanilla





Cara2

  1. Pukul planta dengan gula hingga kembang.guna senduk kayu tau...tak aci pakai mixer...sbb ni kek jaman dulu..hehe. pukul dgn satu arah
  2. Bila planta dah kembang masukkan telur sebijik demi sejibik dan pukul lagi..menten yee satu arah je...jgn ngada ngada nak pusing sana sinunnzzz
  3. Bila telur dah sebati dengan planta masukkan baking powder..gaul mesra
  4. Pastu masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga bila kita angkat adunan dgn senduk kayu tu dan jatuhkan adunan ke dalam bekas adunan jatuh seketul lembut... tepung gandum tu anggaran sbb bergantung kepada saiz telur yg digunakan...
  5. Adunan dah mesra bahagikan kepada beberapa bahagian ikut hati masing2..dan bubuh la kaler kegemaran..
  6. Lapik bekas pembakar dengan paper bakar kek..sapukan majerin kat tepi bekas pembakar
  7. Bubuh kek berselang kaler dengan kadar yg sama atau berbeza.
  8. Bakar dengan suhu 160-170'c selama 40-45 menit



Tadaaa....



Emmm...skali skala makan kek yang lari dari gebu mulus buttercup....kek ini gebu dengan cara dan rasanya yang unik.Bila makan memang menggamit nostalgia celah celah kehidupan yang lalu....ahhh..!




Buat IntanRizal sayang..selamat mencuba..love u muuahhhhh!

11 comments:

IntanRizal said...

thanks che unn... love u, muuuaaaah!!!

Chah said...

Haha...klasik tul...aku lak asik kek pound oren je dolu2...

CA said...

IntanRizal...muah2!! love u 2, 3, 4

CA said...

Chah...
Ye...ye... satu lagi glamer kek oren kan..buh sunquick...emm nak buat la...hehe...

Keluarga Muhsina said...

CA, mak aku dah soh aku buat kek marbel ni dari dulu lagi...aku yg ala-ala malas sebab mcam susah je. Tapi nengokkan resepi mu...wah! kok senang....phewwiiittt!!!!

CA said...

Ya..apalagi Bukkk Muhsina...bukin saje..senang ekk...uhh tang pukul pakai senduk kayu tu yg x tahanzzz...letih mak sbb dah biasa pakai mixer...hehe eksen jap..

Uncle Lee said...

Ho Ros, wow! I suka the colours.....and looks so delicious.
I think empat keping will do me fine.
Must have taken you a lot of work, dexterity and finesse
for this lovely masterpiece.
Great photography too.
I can practically get the beautiful scent from here, ha ha....
Wish I am your neighbour....I sure beli durians ke rambutans or goreng pisang give you, dapat makan your this cake, ha ha.
You have a nice day......and hold that lovely smile of yours.
Lee.

CA said...

Hi Unclee Lee

So happy you drop by here. Sure happy too if you'r my neighbour. Then can always get lovely present..

This cake so classic recipe lorr...and full with memories... "wink"

Have a nice day..keep one song and terima kasih seribu..

Jamaliah said...

Dolu2 arwah my Mum panggil Bahulu Pekak. Ha..ha.. sapa orang Muar mesti pernah dengo ni.

-Jame-

CA said...

Jamaliah....

duhhh..jauh beda tul nama ekk..bahulu pekak jadinya...sgt klasik gitu..

Thanks singgah..muahhh!

Anonymous said...

kalo guna cup cake berapa minit ek ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...