Saturday, July 30, 2011

Apam Tepung Beras






Memang tak sia-sia aku belajo buat apam ni sebab Eicha suka sangat apam ni, abg azrul pun suka, kakak pun dah start suka,Eina pun dah pandai suka..Izham punn....ehhh kiwa semua la ekk...hehe anak ibu semua..folo kegemaran ibu....Credit aku nak berikan pada ex opismate aku Mis Noraliza . Dia la yg bagi wesepi ni....seram sejuk gak nak buat...Ramai yg suka makan apam ni dengan kelape parut.Tapi aku tak bewape suka..suka makan macam tu je...lagi suka kalo cicah dengan sambal tumisss....yummy je. Adeehhhh..kalo dah jawa tu jawa jugak la ko ni che ann...org makan dengan kelape ko menten dgn sambal. Nak wat camno...tekak jawa..

Rasa nak nangis pun ada bila pestaim buat terus jadi mekar kembang..manis also just nice..Dah bape kali buat pun tak terkira..acapkali jugak aku tepek kat FB gambo apam ni.Bukan ape..sebab tak tau nak update status kat fb tu. Kali ni aku akan tepek gek kat fb lagi sebab dah janji dgn Michiko nak share wesepi ni. Dah lama dia rekues rasanya.Ampunzzzz Michiko, bukan kemut tak mau kasi, tapi masa tak mengijinkan. Err aci ke bg reason ni...alaa Michiko tak mawahkan..kan..muahhhhh! Ni dah tunai janji ni..Tarraaa.....


Bahan2

1 paket tepung beras
1 cawan tapai nasi **
1 cawan gula
3 cawan air
3 paket eno(paket kaler biru)

** Amik nasi sepinggan, gaul dgn satu sudu ragi yg telah dihancur, gaul semerra aram then peram 2 mlm.dah jadi tapai ni makan bole la buat apam.

p/s.Tukang kasi wesepi ni siap pesan kat aku...suh guna cawan arcoroc jaman2 dulu beb.sib baik kat umah aku ada adiah kawin dulu.Tapi aku dah sukat...ya ammpunzzzz sama dengan sukatan standart cawan yg jual khas nak buat sukatan masak2 tu...so u all jgn wisau la kalo tak ade cawan arcoroc jaman dulu...guna je cawan sukatan yg standart tu... ^_^


Cara2
1.  Blend gula n tapai dgn 1 cawan air.
2. Tuang ke dalam tepung beras.
3. Gunakan secawan air lg utk bilas blender supaya saki baki kat blender tak tertinggal
4. Gaul bahan2 ini hingga sebati.masukkan sedikit demi sedikit air cawan ketiga
5. Biarkan selama min 6 jam, atau buat bancuhan tepung mlm, then kukus esok paginya.itu la sokmo aku buat
6. Pagi sebelum kukus bubuh eno paket demi paket dan gaul rata.
7. Bahagikan 2 bahagian - masukkan pewarna kegemaran.
8. Kukus selama 10-15 menit ikut jenis pengukus.Kalo kukus letrik tu dlm 10 minit dah masak.
9. Dah sejuk bole la makan dgn kelapa yg sudah dicampur sedikit garam.Aku memang tak buh kelapa sebab memasing tak gemo..termasuk la aku..


Amcam Michiko...senang kan...haa apalagi segelle buat..pehtu tepek gambo kat fb ekk..kalo wase baik hati anto le sepinggan ke umahh ai..umah u dgn umah ai tak jauh pun..sepelaung je. Takpun waktu kowang buat meetin' pangkin tu, invite invite la ai..Zasss ai pegi. >_<



Haaa..anak2 ibu dah bangun..jommmmmm bekpes..Muahhhh!


Salam

2 comments:

Anonymous said...

tenkiu che ann...akan michiko usahakan smp jadi..suka nya dpt resepi nie..slalu wat x la gebus cam nie...

CA said...

Muah2...usha tangga kejayaan...insyaAllah gebusss :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...