Friday, July 15, 2011

Roti Jala




Demi Kak Yati yang dah beli acuan toti jala kat Daiso tengah hari tadi maka aku kena update la pasal roti jala bekpes pagi tadi. Janji tetap janji.Aku nak bagi sokongan moral pada Kak Yati..caiyokkk...caiyokkk kak Tie.Lagipun dah rutin seberrum titon kena update la Duniaku ni..mentara ada mood..


Roti jala ni aku tebo pagi tadi sesudah subuh demi anak2 borre bawak bekal pegi skolah. Termasukla ibu dia nak bawak bekal sbb cafe opis mogok tak mau beroperasi lagi...Lagipun mlm semalam dah buat serawa durian kan...siann plak serawa durian takde partner. Tapi aku buat juga kuah kari ayam untuk abg Azrul. Dia tak berape reti makan serawa durian ni..sebab campur dengan buah bususk dia kata. Aiseyyy...sian anak bujang ibu ni, tak pandai makan buah raja segala buah ni.Doa ibu moga suatu hari tekak abg azrul bole terima..insyaAllah. Ekceli kalo ikut asal resepi yg mak bagi bubuh santan. Tapi sepanjang aku buat tak pernah la bubuh sebab sokmo unplan pehtu xde stock santan kat umah.Lain la kalo kat kg pokok kelapa bakang umah je..kelapa plak sokmo ada stanby kat gobok bakang pintu dapur.Asal nak je zasss parut.So resepi yg nak dikongsi bersama ni sgt ringkas, mudah je bahan2 dia. So tak ada alasan lagi takleh buat ye...( isshh bape kali ulang word so daaaa).Pehtu testimoni dari pelanggan yg pernah menempah roti jala aku ni sokmo kata sedap maka aku menten tak bubuh santan....sori ye mak..derhaka skit dgn resepi mak.ammpunzzzz...luv u muahhh2.

Bahan2
500grm Tepung gandum
2-3biji telur
2 sudu majerin - pilihan.tak nak bubuh pun xpe
1  sudu kecil garam
2-3 titik pewarnan kuning telur
3-5 cawn air ( anggaran..bancuh air sidikit semi sedikit lihat pada kepekatan)

Cara2
1.  Tepung, garam majerin & telur gaul sebati.
2. Letak air secawan demi secawan dan gaul hingga sebati ( 3 cawan dulu)
3. Jangan risau kalo adunan tak berape semerra sbb lepas tu u all blend la supaya bancuhan tepung jadi halussss..
4. Blend semua then adunan menggunakan air lebihan tadi tapi jgn biar terlalu cair.Bancuh adunan mcm kita nak buat lempeng gitu...
6.Setelah siap blend bubuh 2-3 titik pewarnan kuning telur.ikut kadar kekuningan yg u all suka.agak2 la ekk..ni acara bebas.tiada paksaan gitu
7. Bole la start menebar toti jala atas kuali leper yg dah si sapukan sedikit minyak masak.kalo takde kuali leper kuali biasa pun bole..takde hal..jadi je..
8. Goreng sampai nampak bahagian atas dah kering bermakna roti jala dah bole diangkat..So suka ati nak gulong ke..nak petak segi ke..tiga segi ke..ikut tuan tangan yg masak ye..

Ni kuah kari ayam khas buat abag AzRul...

Err..wesepi kari ayam nak tepek gak ke..tepek la untuk panduan anak2 ibu masa akan datang..kalo ibu dah takde lagi bole la korang buat rujukan...

Bahan2

2 ketul kepak ayam - potong kecik2
1 biji kentang - potong dadu 
2-3 inci lobak merah- potong bulat2 tebal ikut citarasa memasing
1 sudu B cili kering blend
1 1/2 sudu B serbuk kari alagapas daging/ayam
2 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
sedikit minyak utk menumis
500 ml santan segar
2-3 helai daun kari - pilihan.xnak bubuh pun xpe
garam,gula dan serbuk perasa 

Cara2

1. Tumbuk bawang putih & halia hingga lumat. Panaskan minyak dlm periuk dan tumiskan bahan2 tumbuk tadi.
2. Dah naik bau @ kekuningan masukkan cili blend, gaul seketika kemudian masukkan kari yg dah dibancuh dgn sedikit air...pecah minyak masukkan ayam yg dipotong kecil2 tadi
3. Masak seketika hingga air ayam dah mula mengering (air ayam akan keluar pada permulaan kita masak dan ayam sedikit mengecut)
4. Masukkan santan, garam gula n serbuk perasa ikut perasaan anda..hehe
5. Masukkan kentang n karet bila santan dah mendidih skali. 
6. Masukkan daun kari.Ini pilihan.nak bubuh pun xpe..tak nak bubuh pun tak pe. Umah aku daun kari tepi pintu dapur je..so bahan dah ada..bubuh je la kan..Masak hingga kentang dah lembut.kepekatan kari terpulang..rasa nak pekat masak lama skit dgn api sederhana...ala2 mereneh gitu..lagi semerra la bahan2 tu..sure sedappp...muahhhh!

Sepesel untuk Abang AzRul ni..mmmuuahhh!


Ibu..Kakak Anis, Eica suka yg ni...yummmy


Tapi yg ni pun ibu blasahh ngapp jugak..uwaaa dumukksss...nyammpah.


Fuhh tertunai sudah janji ku pada Kak Yatie...bole tido dengan lena dan tenang...Alhamdulillah..Selamat mencuba ye kak tie. Kak Ram jgn segan2..buat la jugak..Kak mazni nanti kita g beli plak acuan manggih cam kak tie kat Daiso..bagus acuan tu..tak renyah..bersih je dapur kita nannti..hehe..Nik..mu dak yoh aa..takat mu nok make soghe..dok berbaloi..mu tempoh dengan aku je...uhhh ngantukkk...jomm titon
Gudnite...muahhhh!

Salam.

Cop!2 lupa nak iklan...Dari Duniaku sedia menerima tempahan roti jala...jgn malu jgn segan helo helo la no ni 013-6051905 utk tempahan pada new cusomer...utk regular customer tu pun jgn segan2..no talian hayat ni masih sama...tiada perubahan...(^_*)






2 comments:

IntanRizal said...

tak tunjuk acuan untuk menjala pun... pakai acuan tembaga tu ke? :D

CA said...

sesi menjala xde sape nak snapp pic..xpe nanti cheann buh next entry ekk title gadget yg ku ada..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...