Saturday, July 16, 2011

Nasi Ayam ala2 Hainan





Uhh..cam dah fix plak ekk..asal 11 seteng je mesti update status kat sini..Nak gonner kan.time ni je dah damaii..waktu lain dok bersilat lagi..Lunch tadi masak nasi ayam je. suddenly punyer menu sbb ngenangkan cili beso byk stok kat dlm peti ais tu...Kang busuk plak rugisss.Pehtu last week Ramboku memang ngidam nak makan nasi ayam. Balik dari Bangi jenuh mengundi sape nak nasi ayam..tp anak2 vote nasi goreng. Siann rambo..cadangan tak de sambutan. Elok je dah rebus ayam, blend cili...godek2 tempat sayur cari timun...dah habis plaksss...camni ni..ahh dah alang2 dah blend cili bio terus jadi sambal..nanti dah setel aku gosok2 skit rambo suh zass g kedai...muahhh!

Resepi ni cam biasa hasil pemerhatian tengok2 dan tolong mak meniaga masa skolah dulu. Cuma aku adjust skit saje ikut2 redah buku wesepi dan sana sinunzz punyer blog. Kira kombinasi la..atau bahasa Chef Mat Gebu derhaka skit dgn resepi asal...tak pe derhaka kat resepi..aku tak derhaka dgn mak...sayanngggg mak.muahhhh! Tapi sana sinunzz resepi lebih kurang je...so ikut masing2 la kan..nak amik yg mana..nak ubah macam mana..janji sedapppp. Ni style aku yg memang suka cara simple sebab aku pemalas bab remeh temeh tang bahan2 masakan...

Bahan2 Utk Nasi

  • 4 cwn beras
  • 2 Sudu Mentega
  • 2 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 1 1/2 inci halia
  • 1 btg kayu manis, 2 kuntum bunga lawang
  • 1 buku kiub pati ayam
  • 1 sudu mkn madu
  • 4 cawan air

Bahan2 Sambal

  • 10 biji cabai beso
  • 5-6 biji cili padi -ikut suka nak pedas tambah.amik kaler merah jugak ekk..
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 biji tomato
  • garam, gula dan perasa

Bahan2 Sop dan Ayam

  • 1/2 ekor ayam
  • 3-4 ketul halia berukuran seinci
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bwg putih
  • 1sop bonjot
  • 1 btg kayu manis, 1 -2 kuntum bunga lawang
  • daun sop & bawang goreng
  • Garam gula dan perasa

Bahan2 ulam - Timun, Salad and Tomato - potong ikut kreativiti memasing..


Uihhh ada yg dah tak sabar tu...nampak tangan dok nak amik ayam...


Cara2 Nasi
1. Basuh beras dan tos
2.Bawang putih, bawang merah dan halia racik halus
3 Panaskan mentega hingga cair dalam periuk elektrik, masukkan bhn racik tadi dan goreng hingga kekuning2an atau naik bau
4.Masukkan kayu manis bunga lanwang dan kiub pati ayam
5.Masukkan beras dan air dan madu
6.Kacau hingga rata tutup penutup periuk letrik dan biarkan ia masak. Skali skala jengok dan kacau lagi..sekiranya beras tu jenih muai @ kembang mungkin perlu tambah air. so bergantung pada jenis beras ye..Pandai2 la u all adjust...ikut kesesuaian beras kat umah.

Cara2 Sambal
1. Blend semua bahan - cili besar, cili api, tomato & bawang putih
2. Tambah air biar nampak cair
3.Masak dgn api sederhana dan kena rajin kacau ye..
4. Masukkan la garam gula dan bahan perasa ikut perasaan org memasak tu..u all masak sampei pekat...dan pesanan lagi..rajin kacau pleaseeee....
Masak sambal ni memang agak lama supaya cili tu betul2 masak..jadi takde la sakit perut makan walaupun pedas.Kalo suka bole tambah cili sos dalam 1-2 sudu mkn.





Cara Sop & Ayam.
1Ayam bahagian yg ada isi tu potong la sederhana...yg bahagian tulang potong kecik2 sikit utk jadikan sop.basuh and toskan
2. Halia hiris2 or dititik sahaja masukkan dalam periuk, masukkan air ikut kadar jumlah sop yg u all nak. kalo rasa nak bubuh air rebusan dlm masak nasi u all buh la banyak air..
3.Masukkan ayam dan rebus..bubuh sedikit garam supaya ayam akan ada rasa. Rebus la ayam ni dlm 30-45 menit lepas tu ayam yg besar2 skit angkat dan tuangkan kicap keatasnya. gaul rata
4. Masukkan Sop bonjot, kayu manis & bunga lawang kedalam sop
5. Bawang merah dan putih tunbuk halus dan masukkan dalam sop
6. Masukkan garam gula dan perasa ikut perasaan u all..suka masin buh byk garam...hehe
biarkan sop mereneh dlm 15-20 menit dgn api yg sederhana...bila rasa bhn dan semerra borre aa tutup api dapur..kang kering plak air sop tu. Tabur daun sop n bawang goreng bila dah di senduk dlm mangkok
7. Panaskan minyak dlm kuali dalam @ periuk sbb nak goreng ayam ni tak nak lama..bio ia tenggelam dan ayam akan menten lembut. Kalo aku selalu guna periuk kecik je..then goreng dlm 30-45 saat je dah angkat. Ini nak bg ayam tu tetap lembuttttt gitu..kalo goreng lama ayam akan keras bila sejuk .

Aku jarang buat sos kicap tu sbb depa tak suka pun..kalo nak jugak bubuh je kicap manis masa hidang..so setel...Inilah menu lunch siang tadi...

Tapi kalo nak jugak sos kicap tu..u all amik la 1-2 senduk kuah sop ayam sebelum bubuh sgala perencah tu..u all masak boh sos tiram skit..boh kicap manis..boh la garam gula ikut rasa, pehtu bancuh tepung jagung skit untuk kasi sos kicap pekat. jgn byk sgt tepung jagung tu.agak2 la..kang jd cam gam plak kalo terpekat sgt.



Salam...






No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...